Les colles castelleres són les agrupacions en què es reuneixen els castellers.

Totes les colles parteixen d’un nivell mínim, que són els castells de sis pisos, i a mesura que van millorant la seva tècnica i creixent en nombre de participants, poden arribar a fer castells de nou i deu pisos (l’alçada màxima que s’ha vist fins ara). La coordinadora de colles castelleres de Catalunya agrupa unes 60 colles.

L’estructura d’una colla castellera està formada per:

  • Junta: organització administrativa. El seu responsable màxim és el president.
  • Comissió Tècnica: grup de persones que s’encarreguen de coordinar els assajos de la colla i determinar la posició que ocupa cada casteller dins del castell. El seu responsable màxim és el cap de colla.
  • Membres: castellers.

Capgrossos de Mataró

Els Capgrossos de Mataró són una colla castellera de Mataró creada l’any 1996. El color de la seva camisa es blau marí com la bandera de la ciutat

El castells més importants assolits per la colla són el pilar de 7 amb folre, 5 de 8, 4 de 8 amb lagulla, 3 de 8 amb lgulla, 3 de 9 amb folre, 4 de 9 amb folre i el 2 de 9 amb folre i manilles.

L’1 de novembre de 2010 es van convertir en la cinquena colla de la història que assoleix un castell de gamma extra, en descarregar el 2 de 9 amb folre i manilles a Vilafranca en la mateixa diada de tots sants que els Castellers de Vilafranca descarregaven el primer 2 de 8 net de la història.